HTML

Morra-csel

A Morra-csel az egyik legnépszerűbb cseljáték a kezdő sakkozók körében. Vannak mesterek, akik a mai napig kitartó hívei. A blogban részletesen elemzem a megnyitás különböző változatait saját és mások partiai illetve a Morra-csellel fogalkozó szakirodalom alapján.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Nevezéktan: d6-ot követő Hf6

2008.02.04. 18:25 Bumika

Sajnos ennek a változatnak nincs olyan szépen csengő neve, mint társainak. Mivel azonban ez a megnevezés sem egyértelműen jelzi, miről is van szó, kezdjük rögtön a főbb elágazások ismertetésével.

a) Hc6 nélküli d6-ot követő Hf6: 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 d6 5.Fc4 Hf6 6.e5!;

b) Hc6-os d6-ot követő Hf6 a gyalogáldozat elfogadásával: 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 Hc6 5.Hf3 d6 6.Fc4 Hf6 7.e5! dxe5;

c) Hc6-os d6-ot követő Hf6 a gyalogáldozat elutasításával: 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 Hc6 5.Hf3 d6 6.Fc4 Hf6 7.e5! és folytatásként nem dxe5.

A fentebb vázolt folytatásokra hasonlító, de erősebb "Taylor" változatot később, külön tárgyalom.

Ezeknek a változatoknak a megítélése Morra-cseles körökben egyértelműen negatív. Ebben alighanem a Flesch könyv hatása érvényesülhet. Még Pálkövi is ?! jelekkel értékeli a Hf6 lépést, holott bizonyos változatokban csak kis világos előnyt tud kimutatni. Langrock egyenesen odáig jut el, hogy a c) variánsban kiegyenlítést biztosít fekete részére. A Langrock könyvből egyébként az ezzel a változattal foglalkozó fejezet az egyik kedvencem, mivel több helyen is pontosítja Pálkövit és egyezik saját elgondolásaimmal.

Versenyjátszmáim során négyszer került terítékre ez a változat.

Az a) variánsban 1987-ben egy hosszú, de tanulságos partiban arattam győzelmet. Ezt mutatom be a következő bejegyzésben.

A másik három játszmám a b) jelű elágazásban haladt. 7. ... dxe5-öt követően 8.Vxd8+ a helyes folytatás, és itt épp úgy játszanak 8. ... Hxd8-at, mint 8. ... Kxd8-at. Két esetben előbbit, a maradék egyben - értelemszerűen - utóbbit húzta ellenfelem. Az előbbi kettőben mindketten hamar letértek az egyetlen jó útról és ki is kaptak. A 8. ... Kxd8-as játszmát azonban elremiztem.

A c) jelű elágazásra ugyan nincs saját játszmám, de mutatok majd egy kevéssé ismert (az Interneten általam meg nem talált) Morvay partit.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://morracsel.blog.hu/api/trackback/id/tr3325225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása