HTML

Morra-csel

A Morra-csel az egyik legnépszerűbb cseljáték a kezdő sakkozók körében. Vannak mesterek, akik a mai napig kitartó hívei. A blogban részletesen elemzem a megnyitás különböző változatait saját és mások partiai illetve a Morra-csellel fogalkozó szakirodalom alapján.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Szakirodalom: nyomtatott könyvek

2008.01.17. 20:53 Bumika

Ha már ismered a megnyitás alapelveit és láttál 20-30 mintajátszmát, elkezdheted a változatok tanulását. Erre a feladatra legalkalmasabb az adott megnyitásról szóló könyv lehet.

Morra-csel témakörben - a megnyitás megjátszásának gyakoriságához képest - sok nyomtatott anyag látott napvilágot. Szigorúan a könyveknél maradva, az alábbi listát javaslom áttekintésre:

  • Ken Smith: Sicilian: Smith-Morra Gambit Accepted (1972); a szerző kilenc, témába vágó könyve közül önkényesen ezt emelem ki. Bármilyen régi kiadású is, mégis csak az egyik névadó gondolatait ismerhetjük meg belőle. Érdekes olvasmány lehet.
  • János Flesch: The Morra-Smith Gambit (1981); Flesch János nagymester könyve erős alapját képezte Horváth Imre nemzetközi mester jegyzeteinek, amelyet a 80-as évek közepén megosztott velem. Nívós munka, nem véletlen, hogy a később megjelent könyvek is előszeretettel hivatkoznak rá.
  • Neil Carr: Developments in the Smith-Morra Gambit 1980-89 (1991); csak néhány oldalt láttam Carr könyvéből, de úgy tűnik számomra, hogy alapvetően egy kategorizált játszmagyűjteményről van szó, és a szerző a játszmákhoz fűz észrevételeket.
  • Timothy Taylor: How to Defeat The Smith-Morra Gambit: 6. ... a6 (1993); Tim Taylor nemzetközi mester érdekes áttekintése a Morra-csel egyik legveszélyesebb ellenjátékáról.
  • Graham Burgess: Winning with The Smith-Morra Gambit (1994); Burgess nemzetközi mester munkája a maga idejében a legjobb Morra-cseles könyvnek számított.
  • Natasha Regan, Susan Lalic: Trends in The Smith-Morra Gambit Vol 2. (1997); az első kiadás Andrew Martin nemzetközi mester nevéhez fűződik, 1992-ből. A könyv terjedelme csak 38 oldal, nem tudom elképzelni, mit préselhettek ennyibe.
  • Bob Ciaffone, Ben Finegold: Smith-Morra Gambit Finegold Defense (2000); Finegold nemzetközi mester kedvenc Morra-csel elleni védelmének bemutatása.
  • József Pálkövi: Morra Gambit (2000); talán már nem is meglepő, de Pálkövi József is nemzetközi mester. :) Kitűnő könyvet írt a Morra-cselről, szerintem kötelező olvasmány a megnyitás rajongói számára.
  • Hannes Langrock: The Modern Morra Gambit: A Dynamic Weapon Against The Sicilian (2006); az egyik legfrissebb munka ebben a témában, és tartalmát sokan dicsérik. Egyik fő forrása Pálkövi könyve, de nem elfogultan, hanem kritikusan szemléli az ott leírt változatokat, számos esetben rámutatva vélt illetve valós pontatlanságokra.
  • Alexander Bangiev: Felderstrategie für Morra-Gambit (2006); az egyik legnagyobb online adatbázis a szerző három, győztes Morra-cseles játszmáját tárolja. Mindegyik partiban sötéttel játszott Bangiev. ;) Ebben a könyvében a maga egyéni értékelő rendszerével (melyet a sorozat más kiadványaiban is alkalmaz) mutatja be a Morra-csel erejét. Nem olyan átfogó, mint Langrock vagy Pálkövi, de a pár látott oldal alapján értékesnek tűnik.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://morracsel.blog.hu/api/trackback/id/tr4301368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása