HTML

Morra-csel

A Morra-csel az egyik legnépszerűbb cseljáték a kezdő sakkozók körében. Vannak mesterek, akik a mai napig kitartó hívei. A blogban részletesen elemzem a megnyitás különböző változatait saját és mások partiai illetve a Morra-csellel fogalkozó szakirodalom alapján.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Morra-csel: a figurák elhelyezése a klasszikus felállásban

2008.01.14. 19:03 Bumika

Amikor egy megnyitást tanulmányozunk, elsőként nem konkrét változatokkal, hanem általános jellemzőkkel célszerű megismerkedni. Az egyik legfontosabb vizsgálati szempont a tisztek elhelyezése. Az elsőként bemutatott Dubeck - Weinstein játszma egy atipikus esetet mutatott be, ugyanakkor Ken Smith kedvence példa a Morra-csel leggyakoribb (nevezzük klasszikusnak) pozíciójára.


Kezdjük a könnyűtisztek helyzetének vizsgálatával!

A c3-ra ütés miatt az egyik huszár helye adott, a másik pedig szinte minden változatban f3-ra kerül. Ehhez a figurához hasonlóan a világos mezőkön mozgó futó helye is fixnek tekinthető, a c4 mező.

A c3-on lévő huszár és a c4 futó egyik fontos feladata a sötét visszafogott helyzetén könnyítő d5 lépés akadályozása. Sok esetben igaz, hogyha fekete anyagi veszteség nélkül eljuttathatja gyalogját a d5 mezőre, akkor már jobban áll. A Chicago változat (később kerül tárgyalásra) furcsa Ba7-Bd7 manőverének célja a d5 tolás sikeres megvalósításának elérése.

A d5-ponti és a d-vonali nyomás egyik nyilvánvaló szereplője a h1 bástya. A gyors rövid sáncot követően rendszerint d1-re kerül, így a kötést kihasználó e4-e5 gyalogtolás fenyegetéssel döntéshelyzet elé állítja sötétet. Vajon mi a jobb: kilépni a kötésből a vezérrel, blokkolni az e4 gyalogot, d7-re tenni az egyik könnyűtisztet a kötés feloldására vagy nem foglalkozni az e5 lépéssel?

Ahhoz, hogy a h1 bástya d1-re kerülhessen, nemcsak a sáncolásra van szükség. A d1 mezőn álló vezért valahová el kell vinni. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában az e2 mező az ideális hely, mert innen mind az f3 huszárt, mind a c4 futót védi a vezér, nem támadható könnyen és az e-vonalon további szerephez juthat (például d5, exd5 után fekete nem üthet gyaloggal d5-re, amíg nem áll sötét tiszt az e7 mezőn és a király kiindulási mezején található).

Ezzel be is mutattuk a klasszikus felállást, bár két tisztről még nem beszéltünk. A sötét színen mozgó futó elhelyezése változó. Számos változatban f4-en kezdi karrierjét, máskor g5-re megy és megtámadása után e3-ra tér vissza vagy eleve e3-ra kerül. Hogy éppen hol áll ideálisan azt sötét védekezése határozza meg. Az f4 pozíció előnye a d6 gyalogon kifejtett nyomás. Sok változatban azonban fekete nem húz d6-ot, máskor pedig e5 lépéssel megakadályozza Ff4-et, ilyenkor egy másik elhelyezés jobban megfelelhet az állás szellemének. Az a1 bástya helye a típus felállásban a c1 mező, ahonnan ellenőrizheti a nyílt vonalat. Ahhoz hogy oda kerüljön, előbb meg kell találni a c1 futó megfelelő helyét.

Ez tehát a klasszikus felállás, de minden változatban ehhez ragaszkodni botorság. Egy jó példa a klasszikus felálláshoz ragaszkodó játék gyengeségére a "szibériai csapda" (ezt is kivesézzük később).

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 Hc6 5.Hf3 e6 6.Fc4 Vc7 7.0-0 Hf6 8.Ve2?! Hg4!


Világos ragaszkodhat a klasszikus felálláshoz, de 9.Bd1 Fc5 10.Fe3 Hxe3 11.fxe3 0-0 nem szívderítő folytatás. Mi lenne, ha előbb elzavarná az előre merészkedett huszárt?

9.h3?? Hd4!!

matt vagy vezérvesztés elkerülhetetlen.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://morracsel.blog.hu/api/trackback/id/tr46297371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása