HTML

Morra-csel

A Morra-csel az egyik legnépszerűbb cseljáték a kezdő sakkozók körében. Vannak mesterek, akik a mai napig kitartó hívei. A blogban részletesen elemzem a megnyitás különböző változatait saját és mások partiai illetve a Morra-csellel fogalkozó szakirodalom alapján.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Blogindító: rövid összefoglaló a Morra-cselről

2008.01.12. 23:09 Bumika

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3

A Morra-csel az a megnyitás, amelyet taktikai játékának kifejlesztésére minden kezdőnek ki kellene próbálnia. Akik a sakkot professzionális szinten kívánják űzni, előbb-utóbb megválnak a Morra-cseltől és többnyire a szicíliai védelem főváltozatai felé orientálódnak. Akadnak azonban lelkes amatőrök és kitartó mesterek, akik nem hagyják el az oly kedvelt cseljátékot és játszmáikkal gazdagítják annak elméletét.

A Morra-csel se nem nyerő, se nem vesztő megnyitás. A Morra-csel egy korai gyalogáldozat pozició- és fejlődési előny elérése érdekében. Más cseljátékoktól az különbözteti meg, hogy sokan kedvelik, egy népszerű megnyitás - a szicíliai védelem - egyik lehetséges ellenszere, következésképp a "szickósok" érdeke az optimális ellenjáték kifejlesztése és ennek érdekében nem egy, hanem számos különböző változat született megdöntésére.

Ez a hozzáállás teszi lehetővé, hogy elmélete állandóan fejlődjön, újabb és újabb változatok "igazolják" létjogosultságát vagy éppen haszontalanságát. A Morra-cselt nem döntötték meg, megítélése azonban változatlan: sötét helyes játéka esetén képes az egyensúly tartására. Az már a játékosokon múlik, hogy az "egyensúlyból" mit képesek kihozni.

A Morra-csel mellett más cseljátékokat is játszom. Tapasztalatom szerint az e4-re e5-öt húzók, ha dán cselt játszanak ellenük, általában a tábla mellett találják ki, mit is kellene megvalósítaniuk. A "szickósok" azonban kész elképzeléssel rendelkeznek arról, hogyan játszanak a Morra-csel ellen. A Morra-barát ezért nem tehet mást, mint hogy alapos tudással vértezi fel magát kedvenc megnyitásában.

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3

Ebben a blogban alapvetően az elfogadott Morra-cselhez kötődő változatokat, játszmákat mutatom be. Ismert profik és kevésbé ismert fél-profik, amatőrök partiaiból válogatok. Sajnos a nemzetközi adatbázisok csak a nagyobb versenyek játszmaanyagából szemezhetnek, így rengeteg értékes anyag ismeretlen marad. Örömmel várok saját (esetleg kevésbé ismert, mások által játszott) játszmákat kommentekben, és amennyiben kiemelendőnek tartom, bejegyzésben is megörökítem ezeket.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://morracsel.blog.hu/api/trackback/id/tr79295116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása