HTML

Morra-csel

A Morra-csel az egyik legnépszerűbb cseljáték a kezdő sakkozók körében. Vannak mesterek, akik a mai napig kitartó hívei. A blogban részletesen elemzem a megnyitás különböző változatait saját és mások partiai illetve a Morra-csellel fogalkozó szakirodalom alapján.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Nevezéktan: Korai vezérszárnyi fianchetto

2008.12.19. 12:01 Bumika

Háromnegyed évnyi hallgatás után ismét akad egy kis szabadidőm a blog bővítésére. Most egy újabb divatváltozatot mutatok be. A korai vezérszárnyi fianchetto alapállását a következő lépések után érjük el:

1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Hxc3 e6 5.Fc4 a6 6.Hf3 b5 7.Fb3 Fb7

(utóbbi lépés helyett ismert elképzelés még 7. ... d6 8.0-0 Ba7 útján a Chicago változatba átmenetel, illetve 7. ... Fc5 a 8. ... He7 folytatás tervével, vagy éppen azonnali 7. ... He7)

Ebben a pozícióban két népszerű folytatás áll világos rendelkezésére.

a) 8.Ve2 - az e4 gyalog védelmének érdekében - tűnik a természetes lépésnek. Ez történt egy 2002-es csapatbajnoki játszmámban Havasi Tamás ellen, a parti végül döntetlen eredménnyel zárult.

b) A sokkal izgalmasabb 8.0-0, mely tisztáldozatra ad lehetőséget tartós kezdeményezés érdekében.

Akiket érdekelnek ennek a változatnak az új gondolatai érdemes elolvasniuk Bangiev nemzetközi mester könyvének vonatkozó részét. Bangiev ezt a változatot játsza a Morra-csel ellen, és Interneten fellelhető játszmái igazolják, hogy otthonosan mozog ezen a területen. Külön élmény összehasonlítani a Langrock - Bangiev (2002) játszma elemzéseit Langrock és Bangiev könyvében. Utóbbi - vereségét követően - megjegyezte: "Alaposan tanulmányoztam ezt a változatot, de az otthoni előkészítés és a tábla melletti játék két, különböző világ."

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://morracsel.blog.hu/api/trackback/id/tr28831393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása